Kon je vroeger alleen je trein hard en zacht laten rijden door de trafo te bedienen, tegenwoordig kan je zelfs met je smartphone je treinen laten rijden. Er zijn vele technische mogelijkheden die het rijden met een modelspoortrein zoveel interessanter maken.
Roco/Fleischmann komt met een software-update voor de Multimaus. Met deze applicatie wordt het mogelijk om uw complete Z21®-systeem via ethernet of WLAN te configureren en te updaten.
Via slechts twee draden wordt zowel de energie als de besturing geleverd. Met DCC kunnen vele treinen (locomotieven) in één elektrisch circuit (dus op dezelfde rails) onafhankelijk van elkaar bestuurd worden. In navolging van de logische uitbreidingen, zoals besturing van wissels, seinen, bruggen en kranen, kan het systeem ook gebruikt worden om andere apparaten te besturen.
Om je modelspoorbaan digitaal te laten werken zijn buiten een stuurcentrale onder andere ook decoders nodig. Digikeijs levert een 16-kaals decoder voor het sturen van bijvoorbeeld wissels, seinen en verlichting.
Sinds 1 juli 2016 levert Digikeijs ook een digitale centrale met een regelbare voeding. Daarmee is een spanning voorhanden tussen 15 en 24 volt. Hiermee is de inzetbaarheid van deze centrale ook weer uitgebreidt.
De eerste elektrische trein reed al in 1882 op 4 volt gelijkspanning. Daarmee kan de trein rijden en stoppen, maar natuurgetrouw was dat natuurlijk nog niet. En rijden op rails was er toen al helemaal nog niet bij.
Vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw neemt de ontwikkeling van de modeltrein een hoge vlucht. Al was er in het begin nog geen sprake van normeringen en bouwde men maar een beetje op los. In het begin werd een trein bestuurd met spanning uit het stroomnet, met alle nare gevolgen van dien. Later werd er een voeding bedacht die zo'n 20 volt kon leveren en zo kon men veilig met de eerste modellen spelen.